MJOJO  1967

Lamu Kenia

 

Home

Restauratie

Onderweg

Griekenland

Contact

.
 
De MJOJO is in 1967 in negen maanden gebouwd in Lamu aan de oostkust van Kenia door een Engelse architect, om zeilend terug te gaan naar Engeland. Op zoek naar een plek waar hij een boot kon laten bouwen kwam hij terecht in Lamu. Hier ontmoette hij Fundi Musli en heeft samen met hem de boot ontworpen en gebouwd. Lamu was in die tijd een eiland zonder elektriciteit, alles kwam dus neer op spierkracht en de belangrijkste gereedschappen welke zijn gebruikt waren de dissel, handboor en de Swahili handzaag.

Zoals de traditionele dhows worden gebouwd, begint men met de kielbalk en tijdelijke spanten om de juiste vorm van de romp te bepalen vervolgens worden de gangen geplaatst en worden de tijdelijke spanten vervangen door permanente.

Geheel traditioneel is de MJOJO niet, zo zijn de zeilen en de porseleinen wc pot afkomstig uit Engeland en werd er regelmatig gereisd naar Mombassa voor galvanisering van het ijzerwerk, touw etc. Maar van een motor was geen sprake, deze kon alleen maar defect raken en gaf veel lawaai. De tuigage werd hierop aangepast, gekozen werd voor het tuigplan van de "bawley's" , deze Engelse garnalenkotters waren beroemd om hun manoeuvreerbaarheid onder zeil.

Ondanks de taalbarrière en de vele problemen is het gelukt om voor de moesson te kunnen beginnen aan de reis, dit was ze niet gelukt zonder de vakkennis en de inzet van de lokale bevolking.